Ovde možete pronaći dogovore na najčešće postavljana pitanja o štampanom betonu. Ukoliko niste pronašli odgovor na temu koja vas zanima, možete nam poslati svoj upit koristeći obrazac na ovoj stranici (ili putem stranice Kontakt) i mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku. Odgovor na vaše pitanje uvrstićemu u listu odgovora na ovoj strani.


 • Da li je štampani beton skup?

  Cena štampanog betona zavisi od više faktora.
  U zavisnosti od kvadrature i sastava betona, složenosti dezena te različitih dodataka i premaza, cene mogu da se razlikuju.
  Primarni faktor je kompleksnost dezena i debljina betona, a onda i kvadratura površine koju treba betonirati.
  Ukratko, štampani beton je najčešće jeftiniji od drugih betonskih površina, znatno jeftiniji od prirodnog kamena i sličnih materijala, a u pojedinim slučajevima može biti i relativno skup.

 • Kolika je trajnost štampanog betona?

  Ukoliko je štampani beton pravilno izrađen, i ukoliko se pravilno održava, trajnost štampanog betona je praktično neograničena.

 • Kako se održava štampani beton?

  Održavanje štampanog betona

  Ništa u životu nije potpuno lišeno održavanja, ali je štampani beton najbliži tome. Učvršćivači u boji značajno smanjuju efekte habanja tokom upotrebe. Akrilni lak na bazi rastvarača ne dozvoljava rast mahovine ili algi i sprečava ulazak prljavštine i mrlja. Može se oprati ako je jako prljav, međutim povremeno ga je potrebno očistiti ili isprati deterdžentom. Ključ za održavanje dobro zaštićenog betona je njegovo povremeno čišćenje i ponovno učvršćivanje. Učestalost toga uglavnom zavisi od načina na koji se upotebljava, ali kao prosek negde između 4 i 10 godina je norma za betonski kolovoz sa utisnutim uzorkom.

 • Mogu li da vidim primere vaših radova?

  Da, veliki deo naših dosadašnjih radova prikazan je u odeljku Galerija.

 • Da li se štampani beton može postaviti u bilo koje doba godine?

  Postavljanje štampanog betona zimi

  U mogućnosti smo da nastavimo sa radom tokom cele godine, samo moramo izmeniti svoju radnu praksu u skladu sa uslovima. Ako se predviđa mraz ili kiša, onda ćemo biti u mogućnosti da zaštitimo dekorativnu betonsku površinu od njihovih uticaja. Isto tako, ako su uslovi veoma topli, moramo biti u mogućnosti da sprečimo mogućnost formiranja pukotina od skupljanja betona.

 • Kolika je nosivost štampanog betona?

  Nosivost štampanog betona

  U zavisnosti od buduće upotrebe štampanog betona izlivamo betonsku površinu odgovarajuće debljine, o čemu se dogovaramo sa klijentom pre početka posla. Generalno, ploča debljine 100 mm – 125 mm dovoljna je za standardni kolski prilaz.

 • Da li može doći do pucanja štampanog betona?

  Reparacija štampanog betona

  Rizik od pucanja nikad se ne može u potpunosti isključiti kod bilo koje vrste betonskog asfalta, međutim, ovaj rizik uveliko se smanjuje visokim specifikacijama ugradnje. Prema našem iskustvu, ako se pukotina na kraju razvije, ona će uglavnom ostati jedva vidljiva.

 • Zašto da odaberem štampani beton?

  Ako tražite trajnu površinu koja ima niske zahteve za održavanje i izgleda fantastično … zašto ne biste odabrali štampani beton?!

 • Šta je sa ivicama i drenažom?

  Drenaža štampanog betona

  Štampani beton je dugotrajno i kvalitetno rešenje za vas prostor zbog posebne i jedinstvene obrade samih ivica i krajeva štampanog betona specijalnom vrstom alata, ne dozvoljavajući mu brzo krzanje i krunjenje.
  Štampani beton se izliva pod nagibom kako bi se voda odvodila sa površine u slivnik ili drenažni kanal.

 • Da li je štampani zid otporan na atmosferske prilike?

  Otpornost štampanog zida na vremenske prilike

  ŠTAMPANI ZID je klasifikovan u skladu sa propisima Evropske unije kao obojeni jednoslojni malter za eksterijere. Zbog toga je materijal pogodan za spoljašnje nanošenje i otporan na ciklus višegodišnjeg cikličnog smrzavanja i izlaganja suncu. Boje kojima se boje ovi zidovi su UV stabilne. Kada se štampani zidovi postavljaju napolju, važno je odabrati odgovarajući zaštitni tretman. Za to su najpogodniji zaštitni premazi na bazi rastvarača. Za unutrašnje prostore kao zaštitni završni sloj koriste se zaštitni premazi na bazi vode.

 • Kako se održava štampani zid?

  Održavanje štampanog zida

  ŠTAMPANI ZID ne zahteva posebno održavanje. Posle izrade potrebno je da se premaže zaštitnim transparentnim premazom. Preporučuje se pranje površine hladnom vodom i čišćenje mekom četkom. Ne treba ih prati mašinama pod pritiskom koje se koriste za pranje automobila. Prema klimatskim uslovima (na primer blizina mora ili vrlo hladna oblast), na štampanim zidovima u eksterijeru preporučuje se nanošenje sloja zaštitnog transparentnog premaza jednom u 3-4 godine.

 • Da li štampani zid može da se nanese na gipsanu ploču?

  Štampani zid na gips

  Adekvatnom pripremom podloge i nanošenjem pravog prajmera, materijal se može naneti i na zidove od gipsa.